2009. április 16., csütörtök

A dohányzás és leszokás

Bár a város rombolása kicsit kedvemet szegte, azért próbálok pozitív lenni, és folytatom a tegnapi eszmefuttatást a dohányzásról, illetve nézzük most a leszokást.

Nagyon sokan mondják, hogy a dohányzás csupán egy rossz szokás, azonban ez így ebben a formában nem teljesen igaz. Ez egy életforma, megszokott cselekvések sorozata, amelyet az ember hosszú időn át csinál. Tehát a cigarettázás elhagyása - mondhatjuk - , hogy egy életforma váltást jelent.

Testi és lelki (pszichikai) változás is áll a leszokni vágyók előtt.

Testi változások:

  • A szervezet a dohányzás abbahagyása után "vágyakozni fog", hogy a megszokott nikotin mennyiséghez hozzájusson. Fokozatosan ajánlott csökkenteni a bevitt mennyiséget, leginkább a hazánkban is kapható nikotin pótlására alkalmazható nikotintapasz segítségével. Ennek használata elsõsorban akkor javasolt, ha már régóta erõs dohányosok vagyunk (több, mint napi tíz szál cigaretta), illetve a dohányzás átmeneti (pár órás) megvonása is hiányérzetet vált ki. A tapasz használatáról a háziorvos illetve a patikusok adhatnak bővebb felvilágosítást.
  • Mint ahogy azt korábban írtam, a doháyzás megváltoztatja az anyagcserefolyamatokat, a leszokó emberek könnyedén felszednek súlyfelesleget. Ez részben a tápanyagok jobb felszívódásának köszönhető, azonban ne feledjük el azt sem, hogy a cigarettázás helyett sokszor pótcselekvést keresünk, ez lehet akár a nassolás is.

Lelki, pszichikai változások, nehézségek:
  • Mivel az eddigi életforma megváltozik, érdemes előtte tudatosan készülni rá
  • Nagy a valószínűsége, hogy baráti körünkben is lesznek változások, mivel sok ismerettség akár munkahelyen is a dohányzókban köttetik. Ha elhagyjuk a cigit, elkophatnak ezek a barátságok is. Azonban ne feledjük, hogy új környezet, új emberek, új lehetőségek várnak ránk, tehát nem maradunk egyedül!
  • Legyen egy meghatározott idõpont, amikor abbahagyjuk, és ezt tartsuk is be. Sokszor egy ilyen mondattal "á, csak egy szálat szívok el", könnyen visszakerülhetünk a leszokás elejére
  • Fel kell készülni arra, hogy kezdetben nõni fog a szorongás, ugyanis a rágyújtás szertartása komoly szorongásgátló
  • Fontos, hogy a reklámok ellen megpróbáljunk immunisak maradni
  • Keressünk egy támogatót, aki segit. Lehet ez barát (nem dohányzó), de lehet professzionális segítõ is.
  • Tartsunk példát a szemünk előtt (ismerős, akinek sikerült)
  • Gyõzzünk meg valakit arról, hogy a dohányzás ártalmas. Ha ez sikerül, saját magunknak is sikerélményt és akaraterőt ad
És ha már egy ideje sikerült dohánymentesen élni, érdemes kiélvezni az ebből származó előnyöket. A dohányzás pl eddig tompította az ízérzékelést és a szaglást is. Keressünk új ízeket és illatokat a gasztronómia világában. Bár a tüdő tisztulása nagyon hosszú folyamat, pár hét-hónap után érezni lehet, hogy sokkal könnyebben jut levegőhöz a szervezet. Ezt érdemes kihasználni és elmenni sportolni, futni. A sport önmagában is fejleszti az akaraterőt és az önfegyelmet, így a későbbi visszaszokás esélyeit is csökkenti. A sportban elért sikerek pedig megerősíthetnek mindenkit a döntés helyességében és abban, hogy megérte szenvedni érte!
Bizonyított, hogy a rágyújtás szertartása komoly szorongásoldó. Találjunk ki helyette más szertartásokat, pl. szopogassunk el egy becsomagolt cukorkát, amit persze elõ kell vennünk a zacskóból, kicsomagolni stb. A lényeg, hogy helyettesítsük tudatosan valami más szokással.

Befejezésképpen pedig: Soha nem késõ elkezdeni!

Egy két hasznos link a témával kapcsolatban:
Ciki a cigi
Tüdőbeteg.hu
Országos Dohányfüstmentes Egyesület

Update: Dohányzás video
Update: Függőségi teszt1 és teszt2

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése