2009. május 21., csütörtök

Kevés ipcím, ipv6

Elég komoly írást találtam ma a neten, nevezetesen, hogy 2012-re elfogyhatnak a "régi" ipcímek az interneten.
A hagyományos (IPv4-es, amellyel 1977-ben indult el a világháló) netcímek tovább fognak élni a számítógépes hálózatoknál, de az új szabvány már nem csak számítógépek és informatikai hálózati eszközök, hanem az otthoni digitális berendezések növekvő számát is ki tudja majd szolgálni.

Az új fajta IPv6-os szabvánnyal többé már nem utópia az elképzelés, hogy minden háztartási eszköz (riasztó, biztonsági kamera, fűtés, világítás, wifi mobil eszközök, szórakoztató-elektronikai berendezések, de akár a hűtőgép vagy a kenyérpirító is) egyedi internetes hálózati azonosítót kapjon, és a világhálón kommunikálhasson egymással.
Így a hűtő magától megrendeli majd a következő sör adagot, ha a másnapos tulajdonos a telefonig sem bír elmászni! :)

Az IPv6-os címtartomány gyakorlatilag kimeríthetetlen számú, 2^72 = 4722366482869645213696 darab fix IP-címet jelent, így nem kell attól tartani, hogy valaha is elfogynak az új szabványú címek. A régi fajta IPv4 címből mindössze 2^32 = 4294967296 darab létezik összesen.
Az IPv6 amellett, hogy a jelenlegi dinamikus IP-cím kiosztás helyett minden végfelhasználó fix IP-címet kaphat, a biztonság terén is újításokat hoz az IPv4-hez képest.

Az IPv6-ot a modern operációs rendszerek (Vista, OSX, Linux disztribúciók) alapból képesek kezelni, így nem szükséges semmilyen beállítás megváltoztatása vagy segédprogram telepítése.

Mi is az az IP-cím?
Minden internetre kapcsolt eszköznek (például számítógép, router, és így tovább) van IP-címe, ez egy egyedi azonosító, amelyet az interneten kommunikáló számítógépek egymás azonosítására használnak. Az IP-cím az interneten olyan, mint a telefonos hálózatokban a telefonszám. Az IPv6 szabvány bevezetése hasonló ahhoz, ahogy a telefonszámok hosszát megnövelték a 20. században, az egyre növekvő telefonigények miatt.

Van IPv4, lesz IPv6, de mi lett az IPv5-össel?
Egy sikertelen kísérleti verzió volt, amit nem valósítottak meg. Az IPv6 kialakítása, tervezése 1993-ban fejeződött be, és az elmúlt 14 évben azon munkálkodtak a szakemberek, hogy időben elérjék a bevezetését.

Kapcsolódó cikkek:
Internetes anonimitás
Internetes böngészők használatának megoszlása a blogon
Google működése, pagerank, backlinkek
Googlebot működése, indexelés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése