2009. május 27., szerda

Google dance

A mai napra drámaian lecsökkent a Google által indexelt oldalaim száma, 53-ról 27-re. Először nem nagyon izgatott a dolog, de érezhetően csökkent a blog látogatottsága is. Eddig első találatok között szerepelt az oldal az otp paypal webkártya (illetve ezek kombinációja), Kecskemét árvíz stb szavakra, de most például az árvizes cikk teljes egészében eltűnt a keresőből. Hogy ez az egész mitől lehet, kész rejtély, de megpróbáltam kicsit utánajárni. Talán a Google-Dance-ről van szó.
Update: Google dance 2

Milyen jelenséget takar a Google-dance kifejezés, mi okozza ezt, és milyen hatással van mindez a weboldal helyezésére a Google találati listájában?

Mi az a Google-dance?

A Google-dance kifejezés azt a jelenséget takarja, amikor a Google által adott találati listában az egyes oldalak helyezése gyorsan változik, ingadozik. Azonban nem csak a találatok pozíciójára, hanem a honlapok Page Rankjére is hatással lehet. A változások mértéke egészen nagy is lehet, akár több oldallal is előrébb vagy hátrébb kerülhet egy honlap.

Mi okozza a Google-dance-t?

Azon túl, hogy a Google keresőrobotjainak elképesztő mennyiségű oldalt kell meglátogatnia, és azokat indexelnie, a látogatók által beírt kereső kifejezésekre is választ kell adnia. Ezt a feladatot természetesen nem egyetlen számítógép végzi, hanem több ezer. Ezek a számítógépek földrajzilag eltérő helyen lévő szerverfarmokban találhatók, amelyeknek külön-külön IP címe van.
Ha kétszer egymás után keresünk a Google segítségével, nem biztos, hogy ugyanaz a szerverfarm fog válaszolni nekünk. Ezt egyébként a DNS rekord TTL (Time To Live) értékének alacsonyra állításával érhető el. Ez az érték azt állítja be, hogy mennyi ideig "jegyezhető meg" a domain név feloldása után kapott IP cím.

A sok frissen indexelt adatot el kell osztani a szerverfarmok között, és ez nem megy egyik pillanatról a másikra. Ha egy oldal adathalmaza az egyik szerverfarmon már szerepel, a másikon még nem, akkor ritkán előfordulhat, hogy két azonos keresésre két különböző farm válaszol, és a két válasz különbözik. Ilyenkor tapasztalható az, hogy a találatok ide-oda ugrálnak, vagy egy-egy oldal esetleg ideiglenes el is tűnik.

Mikor fordul elő a Google-dance?

Korábban a Google-dance hatása nagyobb, jobban megfigyelhető volt, ugyanis az új adatok szétosztása a szerverfarmok között nagyjából 30 naponta történt. Manapság azonban ez a folyamat állandóan tart, a nagyobb arányú adatmozgásra nincs olyan gyakran szükség, ha pedig mégis, akkor az átadandó adatok mennyisége jóval kisebb.
Forrás: Kövi Bálint

Kapcsolódó cikkek, előzmények:
Blog látogatottság, népszerű cikkek
Googlebot, robot index
Google működése, pagerank, backlinkek
Googlebot működése, indexelés
Microsoft Bing kereső teszt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése