2009. július 7., kedd

RTL Klub ORTT határozat

12-es karika beszólásokhoz, nyílt szexuális témákhoz, verekedésekhez, anyázásokhoz. A Joshi barát és a Mónika show egymást überelve próbálja a nézőket a tv elé szegezni, és botányosabbnál-botrányosabb témáik (és szereplőik) versengésének hála, újra elsötétül az RTL Klub képernyője, ezúttal 12 órára. A dolog szépséghibája, hogy a döntés napján fogadták el azt a módosító javaslatot, amely szerint – sötét képernyő helyett - pénzbírságot fizessenek azok a tévétársaságok, amelyek valamilyen módon megsértik a médiatörvényt. Az RTL Klub is reagált az ORTT ezen határozatára - amely az alábbiakban szó szerint van idézve - érdemes a „következetességet” keresve elolvasni, hogy vajon kinek van igaza…

Az RTL Klub vitatja az ORTT határozatát, és jogorvoslatért fordul - Elfogadhatatlan az eltörölt szankció újbóli kiszabása.

Mély csalódottsággal és értetlenséggel értesültünk az ORTT június 30-i döntéséről, amelynek értelmében az ORTT 12 órára felfüggesztette az RTL klub műsorszolgáltatási jogosultságának gyakorlását a Mónika show egy 2009. márciusában sugárzott epizódja miatt.

A döntés jogalapját tartalmi szempontból is vitatjuk. Meggyőződésünk, hogy a pedofília nem lehet tabutéma a médiában, még 12 éven aluliaknak csak nagykorú felügyelete mellett adható műsorokban sem, hiszen, ha nem beszélünk erről a témáról ennek a korosztálynak, akkor éppen a legveszélyeztetettebbeket, a bűncselekmények áldozatait fosztjuk meg az információtól. Az adásfelfüggesztéssel büntetett műsor nyomatékosította, hogy bűncselekményről van szó, kifejezett tájékoztatást adott az ilyen helyzetekben hívható segélyhívószámról, sem képben, sem pedig hangban nem tartalmazott semmi olyat, amely a korosztályi minősítés emelését kívánta volna.

Mély csalódottságunknak mégsem az adás eltérő tartalmi értékelése az igazi oka.

Az RTL Klub több éven keresztül tárgyalt az ORTT-vel a testület kezdeményezésére műsorszolgáltatási szerződésének módosításáról. Az ORTT a módosítás egyik fontos pontjaként éppen azt javasolta (és végig ragaszkodott a javaslatához), hogy a műsorszolgáltatási jogosultság felfüggesztése szankciót a szerződésben kötbérfizetési szankció váltsa fel. Az RTL Klub az ORTT szándékát tudomásul vette, és vállalta a súlyos anyagi következményekkel járó változást, mert egyetértett a Testülettel abban, hogy az adásfelfüggesztés rossz szankció, amely a nézőket is bünteti, hiszen az beleavatkozik rendszeres nézőink megszokott napirendjébe, ezért cégünk egyetértett a szankció megváltoztatásával.

2009. június 30-án így többéves tárgyalás fejeződhetett be azzal, hogy cégünk aláírta a módosított műsorszolgáltatási szerződést, és vállalta annak azonnali hatályba lépését. Éppen ezért megdöbbentő, hogy a Testület ugyanezen a napon hozta meg döntését, amelyben az éppen eltörölt szankciót alkalmazza, ráadásul minden eddiginél sokkal szigorúbban, az RTL Klub történetében mindeddig egyedülálló súlyossággal.

Tette ezt ráadásul úgy, hogy az ORTT irodájának szakmai javaslata "csak" kétórás büntetését tartalmazott, ám az elnök, Majtényi László 24 órás felfüggesztési ellenjavaslattal állt elő, ebből lett végül 12 órára. Ez a hatszorosa az eddig a társaságunkkal szemben alkalmazott legsúlyosabb büntetésnek.

Meggyőződésünk, hogy ez a büntetés tartalmilag is téves, felétlenül(!!) aránytalan, és - figyelembe véve a szerződésmódosítást, az abban megmutatkozó együttműködési szándékunkat és kompromisszumkészségünket - teljesen etikátlan és elfogadhatatlan, alapvető jogi és etikai elvekkel ellentétes.

A világ minden polgári demokratikus jogrendszerére jellemző, hogy egy már "megszüntetetett" (!!)szankciótípus alkalmazását lehetőség szerint még akkor is mellőzik a hatóságok, ha a felrótt cselekmény idején az adott szankció még jogilag lehetséges lett volna. Ebben az esetben - más szankció nem lévén - a szankció alkalmazását elfogadnánk ugyan, ha a döntés tartalmával egyet értenénk, annak példanélküli súlyosságát azonban teljességgel elfogadhatatlannak tartjuk, és nem hisszük, hogy a "fekete képernyőt" ilyen mértékű és szigorú döntéssel kellene elbúcsúztatni az RTL Klub képernyőjéről.

Az RTL Klub minden jogorvoslati lehetőséget igénybe vesz a testület elfogadhatatlan döntésének megváltoztatása érdekében. Meggyőződésünk, hogy az ORTT általunk sérelmezett határozata a magyar médiapiac legtöbb szereplőjében kifejezetten gyengíti az ORTT-vel, azaz a hatósággal szembeni bizalmat és megkérdőjelezi Majtényi László elnök azon - többször hangoztatott - szándékát, hogy működése idején a hatóság mindinkább a konzultációt és az együttműködést fogja előtérbe helyezni a médiapiaci szereplőkkel való felügyeleti szerepében.

Egyébként pedig mindenkinek ajánlom az ORTT honlapját, érdekes dolgok derülnek ki rajta.

Kapcsolódó cikkek:
A blog látogatottsága, népszerű cikkek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése