2009. július 10., péntek

Lost írói: Carlton Cuse, Damon Lindelof

Annyi szó esett már a Lost rendezőiről, íróiról és azokról, akik valamilyen módon kapcsolatban állnak a sorozat készítésével, de eddig sosem tudtam arcokhoz társítani a neveket, amelyek a külföldi magazinokban, és az interneten szerepelnek. Most részletesen is utánanéztem, vajon ki, kicsoda. Következzen Carlton Cuse, Damon Lindelof, Jack Bender és llen Lee DeGeneres rövid bemutatkozása:

Carlton Cuse (1959.03.22., Mexico City, Mexico)
Bostonban és Orange megyében, Californiában nőtt fel. A Harward-ra járt egyetemre, majd filmes pályára lépett. Részt vett a halálos fegyver 2, és 3. részének, és az Indiana Jones és az utolsó lovag c. filmek, valamint több tv sorozat írásában. Jelenleg producerként tevékenykedik, és Damon Lindelof-fal együtt a Lost-on dolgoznak. Carlton nyert Emmy és Golden Globe díjat, valamint Producers Guild Award-ot és Writers Guild Award-ot a sorozatba fektetett eredményes munkájáért.


Damon Laurence Lindelof (1973.04.24) egy amerikai televíziós író. Jelenleg a Lost c. sorozat producereként, és írójaként dolgozik, de a Nyughatatlan Jordan, és a Nash Bridges számára is rendszeresen ír epizódokat. Egyik producere a 2008-ban bemutatott Star Trek című filmnek. A New York-i Teaneckben született, és nevelkedett. A New York-i egyetemen filmezést tanult. Az egyetemen tagja volt egy Petting Zoo nevű rockegyüttesnek. Miután leérettségizett, Los Angelesbe költözött. 2006-ban a MARVEL Ultimate Wolverine vs. Hulk című könyvben kiadott képregénysorozatának írója volt.
Bevallottan Stephen King-rajongó, és rajongása a Lostban is tükröződik. A következő részek írása kapcsolható hozzá:

1x01-1x02 – Túlélők (J.J. Abramsszel és Jeffrey Lieberrel)
1x03 – Tiszta lappal
1x08 – A csaló
1x12 – A bőrönd titka (Jennifer Johnsonnal)
1x15 – Hazatérés
1x19 – Isteni gépezet ( Carlton Cuse-zal)
1x23-1x25 – Exodus (Carlton Cuse-zal)
2x01 – Tudomány embere, Hit embere
2x05 – Ami eltűnik, elő is kerül
2x07 – A másik 48 nap
2x10 – A 23. zsoltár (Carlton Cuse-zal)
2x14 – Közülük való (Carlton Cuse-zal)
2x17 – Zárlat (Carlton Cuse-zal)
2x21 – ? (Carlton Cuse-zal)
2x23 – Élj másokkal, halj meg egyedül (Carlton Cuse-zal)
3x01 – Két város története (J.J. Abramsszel)
3x06 – Igen! (Carlton Cuse-zal)
3x08 – Csak egy villanás (Drew Goddarddal)
3x11 – 77 (Carlton Cuse-zal)
3x15 – Hátrahagyva (Elizabeth Sarnoff-fal)
3x19 – A vitorláshajó (Carlton Cuse-zal)
3x22-3x23 – Tükörországban (Carlton Cuse-zal)

Jack Bender szintén producer, és a Lost több részének rendezésében is részt vett.

J.J. Abrams: Jeffrey Jacob Abrams (névváltozatai még Jeffrey Abrams vagy J. J. Abrams) (USA, New York, 1966. június 27. – ) amerikai film- és televíziós producer, forgatókönyvíró, színész, zeneszerző és filmrendező. Legismertebb munkái az ABC csatornán futó filmsorozatai: az Alias és a Lost. Egyik producere a 2008-ban bemutatandó Star Trek című filmnek. A Lost korábbi társrendezője. Már nem vesz részt a sorozat készítésében


Ellen Lee DeGeneres (1958.01.26.) egy amerikai humorista, színésznő és jelenleg a nevével fémjelzett talk show Emmy díjas műsorvezetője. Volt már házigazdája az Oscar gálának és az Emmy díjátadó ünnepségnek is. Mint színésznő szerepelt a Mr. Wrong-ban, feltűnt az EDTV-ben és a Szerelmeslevélben és az ő hangján szólalt meg Dory a nagysikerű Pixar produkcióban, a Némóban. Ellen szerepelt két televíziós helyzetkomédiában is, 2001-től 2002-ig az Ellen showban és az Ellen-ben 1994 és 1998 között. 1997-ben az Ellen negyedik szezonjában nyílvánosságra került leszbikussága egy Oprah Winfrey Showban. Nem sokkal később az általa játszott szereplő, Ellen Morgan is vállalta leszbikusságát, és a sorozat különféle LMBT témákkal folytatódott.

És hogy ő hogy kerül ide? A TV Guide Magazinnak nyilatkozott a Lost kapcsán, hogy azt sem tudja, hol áll a feje. :)

Kapcsolódó cikkek:
Lost forgatási helyszín: Hawaii
Lost: 6. évad spoilerek, hírek, összesítve
Lost: 6. évad epizód befejezés - újdonságok
Lost: 6. évad: részleteket árult el a producer
Lost: 1-6 évad: érdekességek, bakik
Lost: 6. évadról: Amit megtudtunk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése